Ecografia vasculară - 2D, Doppler

Ecografia vasculară utilizează ultrasunetele pentru vizualizarea arterelor și venelor. Cu ajutorul metodei Doppler sunt evaluate fluxurile de sânge de la nivelul vaselor. 

Ecografia venoasă este utilizată pentru evaluarea funcției valvelor venoase (insuficiența venoasa) sau prezența cheagurilor (trombi) care blochează fluxurile normale. Cel mai frecvent sunt afectate venele membrelor inferioare, dar în anumite condiții (cancere, catetere venoase, tulburări de coagulare) pot fi afectate cele ale membrelor superioare.

Ecografia vasculară arterială evaluează prezența plăcilor de aterom și a gradului de blocare pe care acestea îl determină la nivelul vasului respectiv. Plăcile de aterom apar la pacienții cu factori de risc cardio-vasculari precum fumatul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat și pot afecta arterele gâtului (carotide și vertebrale), aorta, arterele membrelor superioare și inferioare sau cele renale. Ecografia Doppler poate diagnostica de asemenea unele malformații sau dilatări ale vaselor.

Indicații :
  • Durere și mărirea de volum a unuia sau ambelor membre inferioare (Doppler venos)
  • Durere și mărirea de volum a unui  membru superior (Doppler venos)
  • Durere la nivelul gambelor apărută în timpul mersului, care cedează în repaus (Doppler arterial)
  • Amețeală, pierderea tranzitorie a vederii sau istoric de accident vascular (Doppler vase cervicale)
  • Hipertensiune arterială rezistentă la tratament (Doppler artere renale)